Чоткий виряд друга Сірника Ч.2.


Список рекомендованих речей:
Наплічник
Намет(+ церата/клейонка якщо намет поганий )
Спальник
Карімат
Камуфляж
2 пари взуття
Запасний камуфляж (якщо є як ні то просто комплект одягу)
2 футболки
2 теплі кофти
Термобілизна
2 пари теплих шкарпеток
4-6 пар простих шкарпеток
Запасні труси
Баф/арафатка/балаклава/
Кепка
Дощовик/пончо/gor-tex форма+ озк бахіли на ноги
Ліхтарик
Компас
Миска, Кружка, Ложка
Ніж/мультитул
Мило
Зубна щітка
Туалетний папір
Маленький рушник
Шнур(Линва)
СКОТЧ
Саперна лопата
Маленька пилка/ланцюгова пила/туристична ножівка
Сміттєві пакети великого об’єму
Засіб від комах
Особиста аптечка
Телефон
Powerbank

Чоткий виряд від друга Сірника!

Ну що там, друзяки? Готові воювати? До головної події вересня залишились лічені дні, і тому настав час нам з вами поговорити про дуже серйозні речі. Тема нашої розмови – виряд (речі, які необхідно взяти із собою на ЗВИТЯГУ), і тема ця надважлива, бо від неї залежить як ви спатимете, їстимете чи комфортно себе почуватимете у лісі. На початку скажу – віднесіться серйозно до написаного, навіть якщо ви не вперше їдете. Помилки із вирядом – поширена проблема. Не лінуйтесь прочитайте! А ті, хто їдуть вперше – читати просто обов’язково.

Перед початком варто знати кілька правил:

1. Речі збираєте ви і тільки ви. Не мама, тато чи бабуся. Їхня турбота звісно важлива, але їхня турбота не допоможе вам нести наплічник.

2. НЕ БЕРІТЬ СУМОК ЧЕРЕЗ ПЛЕЧЕ ЧИ ЗВИЧАЙНИХ ТОРБ. Просто благаю вас. Це вас вб’є! У руках нічого не повинно бути – запам’ятайте і напишіть на лобі. Якщо щось не влазить – не беріть.

3. Пріоритет саме у речах, а не їжі. Можете взяти менше їжі, голодати не будете. В лісі є чим поживитись.

4. НЕ ВСЕ у виряді обов’язкове. Щось можна не взяти

5. Зважте наплічник, приміряйте. Важко – залиште вдома. Не бійтесь залишити речі, зірвати спину – гірший із варіантів.

Отже поїхали. Почнемо із найголовнішого:

– НАПЛІЧНИК (рюкзак) куди пакуватимеш все перечислене нижче. Обмежень немає, але це однозначно не має бути шкільний портфелик. Навіть наплічники типу «колобок» (радянський військовий, суворий як зима в Росії) справиться зі своєю місією, якщо правильно спакувати. У разі, коли ви маєте дешевий наплічники (аля-туристичний), зроблений руками 14-річних камбоджійських дітей, не пакуйте його багато, він легко рветься

– ВЗУТТЯ 2 ПАРИ. Берці-кросівки, кросівки-кросівки, ну і для екстремалів – берці-берці. Одне знайте завжди – ВЗУТТЯ НАМОКНЕ. І це 146% гарантія. Тому в комплекті беремо ЗАПАСНІ УСТІЛКИ, КУЛЬОЧКИ НА НОГИ. Взуття друге у нашому списку, як ви встигли помітити, бо воно просто надзвичайно важливе. Зручні кросівки, які не порвуться чи надійні берці – це уже ваша справа, пам’ятайте, що запаска обов’язкова.

– КАРІМАТ (килимок). Річ важливіша ніж спальник, без останнього можна вижити, а от спати на сирій землі – призведе до багатьох проблем, в тому числі із репродуктивною функцією. Обмежень теж немає, може бути будь-який, аби був. Якщо ще немає – купіть, він дешевий, окрім основних функцій на ньому можна займатись йогою, розпалювати вогнище (не безпосередньо ним а за допомогою – махаючи), робити імпровізований стіл, а з’єднавши багато каріматів, вийде прекрасне татамі для показових боїв

– СПАЛЬНИК. Цей пункт має багато нюансів, адже не всі мають спальник. Із власного досвіду скажу, що 20% беруть прості ковдри, це звісно вихід, але вони займають 50% наплічника. На рахунок ковдр сказати щось важко. Не брати – не вихід, брати – значить позбутись багатьох потрібних речей. Моя порада для такий людей проста – замість ковдр взяти багато дуже і дуже теплих кофт, штанів, підштаників, шерстяних шкарпеток, шерстяних трусів (жартую, не шкарпеток) і спати в них (на каріматі, надіюсь ви розумієте). Ті, хто має спальник просто беріть і все. Якщо з’явилась дилема – зимовий або літній, беріть останній. Все-таки спатимете ви в одязі, а на дворі хоч і травень але не літо і в ночі буде прохолодно.

– КАМУФЛЯЖ (просто мастхев). Питання який, ми з вами залишимо для експертів дискусії між якими не вщухають. Німець чи британець – це тема не нашої розмови. Камуфляж має маскувати вас, бути зручним і надійним.

– ІНШИЙ ОДЯГ. Так як КАМУФЛЯЖ основний, і він гарантовано намокне, порветься, вимажеться в болоті, жирові зі щогли чи підгорить на вогні (все перечислене вище точно буде Ванга передбачила), вам потрібен запасний – ідеальний варіант такий ЗАПАСНИЙ КАМУФЛЯЖ, 2 ФУТБОЛКИ (із довгим рукавом, не знаю як вони називаються, я не експерт), 2 ТЕПЛІ КОФТИ, ТЕРМОБІЛИЗНА (для мажорів), ЗАПАСНА ПАРА ШТАНІВ, ПІДШТАННИКИ, 4-6 ПАР ШКАРПЕТОК (житомирських, підтримаємо вітчизняного виробника), 2 ПАРИ ТЕПЛИХ ШКАРПЕТОК, ЗАПАСНІ ТРУСЄЛЯ (мало що може статись – побачите вовка, нападе кабан чи третя сила зненацька), АРАФАТКА (або БАЛАКЛАВА, КЕПКА, БАФ) – все що може закрити обличчя і шию від комарів чи дощу. Правило одне – до всього має бути щось запасне, і речей не повинно бути аж надто багато.

– НАМЕТ І ДУЖЕ БАГАТО ПОЛІЕТИЛЕНОВОЇ ПЛІВКИ. Якщо є намет – беріть (мають не всі, зокрема автор). Великий (4-рьох і більше) радянський намет, якщо такі ще у когось є краще не беріть – вони важкі, і великі. Навіть якщо у вас поганий намет, його можна «прокачати» – постеливши хвою, листя під низ, обкопавши, накривши листям зверху так, аби стікала вода. Із власного досвіду скажу, що минулоріч я спав у дуже дешевому наметі, але ми потратили 2 години накривавши його 3 слоями ПОЛІЕТИЛЕНОВОЇ ПЛІВКИ – в результаті нічого не промокло і ночі були комфортними. Підіть на ринок і купіть плівку. Це річ, якою окрім всього – можна накривати свої речі, зробити імпровізований тент, а у крайньому випадку – накриватись самому, навіть коли ви спите під відкритим небом і йде дощ.

– ДОЩОВИК (ПОНЧО, ОЗК, скафандр). Хочете скажу одну річ, яка точно збудеться – ДОЩ БУДЕ! Питання скільки і в якій дозі. Може всі 4 дні, може цілу ніч, або ж кілька годин за всю гру. У будь-якому випадку намокнути вам – це незручно, холодно і можливість захворіти. Від дощу захистить дощовик. Постарайтесь будь ласка купити не китайський за 5 грн (так як він демаскує, легко рветься і незручний). Поки маєте трохи часу сходіть на секонд хенд, там продаються хороші дощовики інколи. Є ще одна річ, яку я беру у будь-які мандрівки – ОЗК бахіли. Вони одягаються поверх кросівок, довжиною до колін і не пропускають нічого (окрім як через верх). Генії радянської військової справи розробили цю дивовижну річ, просту і надійну, а прапорщики часів 90-их розікрали їх із складів, тому у нас є можливіть їх купити навіть на ринку за ціною до 100 грн. Не пошкодуєте і ноги будуть 100% сухими.

– ЛІХТАРИК. Просто повинен бути і все. Будь-який, але не з телефона.

– КОМПАС. Беріть, будь-що може бути. І погугліть як ним користуватись.
– СІРНИКИ (як же без них) надійно заховані від промокання. Див. пункт про телефон. Запальничку теж можна.

– МИСКА, КРУЖКА, ЛОЖКА. Не керамічне і не пластмасове (одноразове). Металеве – вибір, те що треба. І правило одне – посуд не повен брязкати. Між кружкою, ложкою, мискою мусить бути газета чи туалетний папір. Під час прийому їжі не брязкайте, ви просто не уявляєте як легко вас знайти за допомогою цього звуки. Сотенні, подякуєте потім за корисні поради…

– МИЛО (не вологе), ШАМПУНЬ не обов’язково, у вас буде мало можливостей помити волосся.

– РУШНИК – найменший, який знайдете, якщо ні – витретесь сухою футболкою. ЗУБНА ЩІТКА І ПАСТА, ТУАЛЕТНИЙ ПАПІР. Косметики, фену, плойки, вирівнювача будь ласка не беріть. Дзеркала теж, ви розчаруєтьсь в побаченому.

– ТЕЛЕФОН, бажано дешевий і простий. На терені є покриття Водафон і Київстар. Якщо ж немає дешевого телефона, а лише крутий і ви боїтесь його намочити – купіть кілька презервативів покладіть телефон туди і зав’яжіть. Ось такий-от лайфхак…і це серйозно.

– ШНУР сурж. (укр. ЛИНВА ) – візьміть якщо є. Його застосування просте – робити накриття, використовувати, якщо порвалась шлейка в наплічнику, використовувати як пояс або ж прив’язувати ворожих розвідників.

– НІЖ – дешевий, але гострий. Не беріть мисливських чи ще якихось. Ножами ви користуватись все одно не будете. Вони потрібні лише на кухні

– СОКИРА – якщо є легка і невеличка – беріть.

– ПИЛКА – не дворучна. А маленька, для спилювання не грубих гілок.

– САПЕРНА ЛОПАТА, потрібна для того, аби викопати холодильник, лятрину, смітник, вкопати щоглу, обкопати намет. Без 4-5 лопат на сотню ніяк. Тому не жміться. А ще а лопаті можна смажити сало (але це неточно).

-СМІТТЄВИЙ ПАКЕТ. У ньому ховаємо наплічник із речима від дощу та вологи. Річ потрібна. Крім усього іншого в ньому можна заночувати.

– СКОТЧ. Запам’ятайте – скотч всьому голова. Мастхев!

– ОСОБИСТА АПТЕЧКА. Зверніть увагу, що аптечка називається особистою, бо ви мусити класти те, що вам дійсно знадобиться. Якщо у вас алергія (як у мене) – беріть відповідні таблетки (2-3 різних вида), часті проблеми із органами травлення – беріть таблетки. Не набирайте зайвого. Пам’ятайте, що аптечка мусить бути у водонепроникному пакеті.

– КРЕМ, СПРЕЙ ПРОТИ КОМАРІВ, КЛІЩІВ – мастхев. Повірте, бо вип’ють усю кров.

This entry was posted in Некатегоризовано. Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

вісімнадцять + один =